Cercetătorii din străinătate își pot desfășura proiectele în instituții sau unităţi de cercetare-dezvoltare din România


Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat apelul pentru Investiția 8 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR): Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare, în valoare de 168 milioane de euro.

Cercetătorii din străinătate, inclusiv românii din diaspora, își pot desfășura, astfel, proiectele în instituții sau unităţi de cercetare-dezvoltare din România. Directorul de proiect își va putea construi o echipă formată din cel puțin două poziții echivalent normă întreagă pentru cercetătorii post-doctoranzi și cel puțin două poziții echivalent normă întreagă pentru studenţii doctoranzi. Domeniile pentru care pot fi depuse proiecte sunt: Științele Exacte și Inginerie; Științele Vieții; Științele Sociale și Umaniste.

Finanţarea maximă acordată pentru un proiect cu o durată de 36 de luni este de maximum 7 milioane de lei, iar contractarea proiectelor aprobate spre finanțare se va realiza în iunie 2023. Cheltuielile eligibile sunt: cheltuieli cu personalul, cu logistica, de deplasare și cheltuieli de regie. Directorul de proiect va activa pentru instituţia gazdă minimum 75% din perioada acoperită de grant și va fi angajatul acesteia pe durata proiectului.

,