Cum se stabileşte despăgubirea persoanei vătămate în urma producerii accidentelor rutiere?


Ordinul nr. 1/2022 prevede stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii în urma producerii accidentelor de vehicule.

Despăgubirea persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii în urma producerii accidentelor de vehicule se stabileşte pe baza calculului punctajului traumatologic.

În cazul vătămării sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanelor, calculul punctajului traumatologic se realizează contra cost la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA, a BAAR sau Fondului de Garantare a Asiguraţilor, de către medici experţi evaluatori.

Medicii experţi evaluatori sunt reprezentaţi de medici specialişti sau primari de medicină legală sau medici specialişti sau primari de expertiză medicală a capacităţii de muncă sau de medicii care au absolvit cursul postuniversitar de “Evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier”.

Potrivit legislaţiei, pentru calculul punctajului traumatologic, persoanele prejudiciate sunt examinate clinic printr-o expertiză de evaluare în cadrul căreia sunt verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare şi se identifică aspectele clinice şi paraclinice, morfologice şi funcţionale care sunt în legătură directă de cauzalitate cu accidentul de vehicule.

În urma efectuării examinării, medicul expert evaluator eliberează un raport de evaluare de medicină de asigurări.

Iar în cazul în care, ulterior examinării clinice actuale, apar noi elemente clinice sau funcţionale ori de laborator, se poate efectua o nouă examinare.