Desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023 – 2024


Ordinul nr. 5243/2022 prevede organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023 – 2024.

Candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într-un singur judeţ. Înscrierea candidaţilor care doresc să participe la admiterea computerizată în alt judeţ se realizează la unitatea de învăţământ din care provin candidaţii, conform unei proceduri elaborate de Comisia naţională de admitere.

Elevii care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot fi înscrişi în clasa a IX – a, în anul şcolar 2023 – 2024, peste numărul maxim de elevi în formaţiunile/clasele de elevi.

Potrivit legislaţiei, cetăţenii ucraineni cu statut de elevi pot fi înscrişi în clasa a IX – a, în anul şcolar 2023 – 2024, peste numărul maxim de elevi în formaţiunile/clasele de elevi.

Candidaţii care participă la admiterea în învăţământul preuniversitar liceal militar sunt ierarhizaţi şi repartizaţi computerizat, în limita cifrei de şcolarizare aprobate pentru fiecare colegiu naţional militar, în ordinea strict descrescătoare a mediei finale de admitere şi pe baza opţiunilor din fişa de înscriere specifică.

Unităţile de învăţământ liceal particular, autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, pot opta să organizeze şi să desfăşoare procesul de admitere a absolvenţilor clasei a VIII – a, pe locurile pe care le-au alocat pentru admiterea în învăţământul liceal.

În etapele procesului de admitere în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023 – 2024, care presupun comunicarea de rezultate, datele personale ale candidaţilor (numele, iniţiala/iniţialele tatălui şi prenumele) vor fi publicate în format anonimizat (coduri individuale).