Codul de procedură fiscală a suferit modificări!


Ordonanţa nr. 31/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 857/2022, prevede modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Principalele modificări legislative aduse de ordonanţă au în vedere:
– Îmbunătăţirea echilibrului în relaţia dintre contribuabili şi organele fiscale în scopul creşterii încrederii contribuabililor în administraţia fiscală, ANAF va publica pe site lista contribuabililor persoane juridice care şi-au declarat şi achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi nu figurează cu obligaţii restante.
– Pentru nerezidenţi, se stabileşte perioada maximă a inspecţiei fiscale la 180 de zile, la fel ca pentru marii contribuabili.
– Pentru situaţia în care valorificarea bunurilor unui debitor se face la o valoare mai mică decât cea care a fost cuprinsă în raportul de evaluare, dar care asigură recuperarea integrală a creanţei fiscale şi a accesoriilor, se consideră îndeplinit scopul recuperării.
– Se introduce posibilitatea restituirii taxei pentru soluţia fiscală anticipată în condiţiile în care contribuabilul renunţă la aceasta soluţie în perioada analizei prealabile.
– Pentru persoanele nerezidente care se înregistrează fiscal nu mai este necesară atribuirea unui număr de identificare fiscală suplimentar.
– Se introduce posibilitatea constituirii garanţiilor pentru eşalonarea creanţelor, precum şi pentru eşalonările succesive.
-Va exista posibilitatea eşalonării TVA, accizelor sau taxelor vamale pentru care administrarea revine Autorităţii Vamale Române.

Noile reglementări simplifică şi îmbunătăţesc legislaţia de procedură fiscală şi o adaptează la evoluţiile internaţionale, recomandările şi bunele practici promovate de OCDE.