Se acordă ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară


În Monitorul Oficial nr. 839/2022 a fost publicată Ordonanţa nr. 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară.

Actul normativ reglementează măsuri financiare ce constau în acordarea de granturi pentru tranziţia către economia circulară. Măsurile financiare constau în acordarea de ajutoare de minimis în vederea stimulării realizării unor investiţii şi a unor categorii de activităţi cu finanţare din fonduri de la bugetul de stat, în scopul tranziţiei către economia circulară.

Astfel, sunt stabilite categoriile de activităţi care pot beneficia de finanţare, precum şi criteriile de eligibilitate care trebuie respectate.

Activităţile vizate se referă la: transfer tehnologic pentru prevenirea generării de deşeuri şi reducerea acestora; dezvoltarea activităţilor de cercetare-inovare, proiectare ecologică a produselor şi serviciilor care să promoveze principiile economiei circulare; înfiinţarea şi/sau dotarea şi operarea de centre de reparaţii şi recondiţionare a bunurilor; dezvoltarea activităţilor de reciclare a deşeurilor, crearea unei platforme electronice, unice la nivel naţional, etc.

Suma maximă acordată unui beneficiar de la bugetul de stat pentru un interval de până la 16 luni este egală cu echivalentul în lei a 200.000 euro, cu plata eşalonată, pe bază de documente justificative, iar suma minimă alocată de la bugetul de stat pentru un proiect este egală cu echivalentul în lei a 15.000 euro. Cheltuielile vor fi suportate în procent de 85% de la bugetul de stat, restul de 15% din surse proprii ale beneficiarilor.