Ce prevede Legea crowdfunding-ului?


Legea nr. 244/2022 prevede stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1.503 al Parlamentului European şi al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de de finanţare participativă pentru afaceri şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1.129 şi a Directivei (UE) 2019/1.937.

Conform Regulamentului, crowdfunding-ul – finanţarea participativă reprezintă un tip de intermediere a cărei importanţă este în creştere, în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare.

O astfel de finanţare ar putea consta în împrumuturi, achiziţionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative.

Legea nr. 244/2022 prevede că în vederea prestării de servicii de finanţare participativă este necesară obţinerea unei autorizaţii din partea A.S.F. în calitate de furnizor de servicii de finanţare participativă.

Conform legislației, furnizorii de servicii de finanţare participativă sunt înscrişi în Registrul A.S.F. la data emiterii autorizaţiei.

Menționăm că, contractele de împrumut, precum şi contractele de garanţii reale şi/sau personale afectate garantării restituirii împrumuturilor acordate, încheiate între investitori şi dezvoltatorii de proiect prin intermedierea furnizorului de servicii de finanţare participativă autorizat potrivit Regulamentului (UE) 2020/1.503, constituie titluri executorii.

Iar furnizorii de servicii de finanţare participativă au obligaţia de a raporta la Centrala Riscului de Credit şi dreptul de a consulta informaţiile de risc de credit existente la Centrala Riscului de Credit a B.N.R.