UE este solidară cu cele peste 476 de milioane de persoane aparținând popoarelor indigene


Cu ocazia Zilei Internaționale a Popoarelor Indigene, UE este solidară cu cele peste 476 de milioane de persoane aparținând popoarelor indigene din întreaga lume – fie că este vorba despre san și khoekhoe din Africa de Sud, despre aymara din zona lanțului muntos andin, despre māorii din Noua Zeelandă, despre samii din nordul Europei, locuitori ai regiunii Sápmi, sau despre inuiții din Groenlanda.

Se reiterează angajamentul ferm față de respectarea, apărarea și exercitarea drepturilor popoarelor indigene, astfel cum sunt prevăzute în Declarația ONU privind drepturile popoarelor indigene și în dreptul internațional al drepturilor omului. Aproape un sfert din suprafața terestră a lumii este locuită de popoare indigene.

Acestea sunt protectori și apărători vitali a peste 80 % din diversitatea noastră biologică și au o înțelegere profundă a gestionării durabile a terenurilor. În același timp, popoarele indigene sunt printre cele mai afectate de impactul grav al schimbărilor climatice și al degradării mediului.