Procedura de restituire a amenzilor privind formularul digital de intrare în România


Ordinul nr. 1620/2022 prevede aprobarea procedurii de restituire de către organele fiscale locale a sumelor de bani achitate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 257/2022 privind stabilirea unor măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2022 pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

Solicitanţii depun la organul fiscal local competent, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei proceduri, o cerere de restituire a unor sume de bani achitate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 257/2022, reprezentând amenzi contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2022.

Cererea de restituire se depune la organul fiscal local competent în format letric sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, împreună cu o copie a actului de identitate.

Potrivit noutăţilor, cererea de restituire este însoţită de copii ale procesului – verbal de constatare a contravenţiei şi ale documentelor de plată.

După primirea cererii de restituire, organul fiscal local competent efectuează verificarea acesteia, a documentaţiei anexate şi a datelor din evidenţa pe plătitori.

În baza deciziei de restituire aprobate, organul fiscal competent întocmeşte ordinul de plată sau fila cec, după caz, pe care îl/o înaintează unităţii Trezoreriei Statului.