Se înfiinţează Registrul naţional de informare toxicologică


În Monitorul Oficial nr. 805/2022 a fost publicată Hotărârea nr. 1008/2022 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Registrului naţional de informare toxicologică.

Registrul naţional de informare toxicologică, ReTox, are drept scop înregistrarea informaţiilor potrivit prevederilor art. 45 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.272/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor.

Institutul Naţional de Sănătate Publică prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar asigură funcţionarea şi administrarea ReTox.

Institutul Naţional de Sănătate Publică colectează datele în ReTox, elaborează rapoarte anuale, referitoare la datele din ReTox, pe care le afişează pe website-ul INSP la adresa https://cnmrmc.insp.gov.ro/en/ şi le înaintează Ministerului Sănătăţii în vederea îmbunătăţirii măsurilor de gestionare a riscului pentru sănătate cauzat de intoxicaţiile acute cu amestecuri, asigură accesul pe bază de cod de utilizator şi parolă, precum şi asistenţă tehnică online pentru transmiţători, asigură formarea profesională a personalului implicat în activitatea de raportare în ReTox.

Direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au ca şi responsabilităţi: raportarea cazurilor de intoxicaţie acută şi decesele trimestrial, până la data de 15 a lunii ulterioare trimestrului pentru care se face raportarea.

Potrivit ştirilor juridice, transmiţătorii realizează transmiterea în ReTox a informaţiilor despre amestecurile pentru uz industrial până la data de 1 ianuarie 2024.