Regulament privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase


În Monitorul Oficial nr. 802/2022 a fost publicat Ordinul nr. 213/2022 pentru aprobarea Regulamentului privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme.

Prezentul Regulament privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii acestor organisme se referă la recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase şi supravegherea activităţii organismelor de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase.

Organismele de certificare a băuturilor spirtoase care vor dobândi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe printre care se numără şi să dispună de structură, echipamente şi proceduri care să permită efectuarea tuturor activităţilor privind verificarea, controlul şi certificarea respectării datelor cuprinse în caietul de sarcini.

După analiza documentelor depuse, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţia de specialitate cu atribuţii în înregistrarea indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, emite un raport, care conţine, la secţiunea concluzii, propunerea motivată de aprobare sau de respingere a cererii pentru obţinerea certificatului de recunoaştere.

Potrivit ştirilor juridice, certificatul de recunoaştere acordat unui organism de certificare este valabil 4 ani şi se vizează anual de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în urma controlului şi supravegherii activităţii organismului de certificare efectuate de structura de specialitate cu atribuţii de inspecţie şi control.

Dacă unui organism de certificare i-a fost retras certificatul de recunoaştere, depunerea unei noi solicitări se face numai după 12 luni de la retragerea acestui certificat.