Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, modificări!


Ordinul nr. 516/2022 prevede modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2022 şi 2023.

Se introduce o nouă reglementare care prevede că pentru tratamentul stării posttransplant în ambulatoriu, medicul specialist din centrele acreditate pentru activitatea de transplant şi nominalizate prin ordin al ministrului sănătăţii care are în evidenţă şi monitorizează bolnavii transplantaţi atât în ţară, cât şi în afara ţării şi care au fost luaţi în evidenţa unui centru acreditat eliberează scrisoare medicală către medicul prescriptor aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate la care bolnavul se află în evidenţă.

În situaţia prescrierii tratamentului cu medicamente imunosupresoare, atât pentru bolnavii în status posttransplant aflaţi în tratament cu medicamente imunosupresoare, cât şi pentru bolnavii nou – transplantaţi, în scrisoarea medicală se consemnează, în mod obligatoriu, denumirea comună internaţională a medicamentului, denumirea comercială a acestuia, doza de administrare recomandată, forma farmaceutică/calea de administrare şi durata tratamentului.

Scrisoarea medicală are valabilitate pe o perioadă maximă de 6 luni calendaristice.