Instrucţiuni privind inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport


Ordinul nr. 1347/2022 prevede aprobarea Instrucţiunilor privind inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport şi terminalele de operare a mărfurilor periculoase şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work în apele naţionale navigabile şi în porturile româneşti.

Inspecţiile de siguranţă şi supravegherea respectării procedurilor de operare se efectuează de către Autoritatea Navală Română prin personalul propriu de specialitate.

Certificatul de gas free reprezintă documentul eliberat de Autoritatea Navală Română, în numele statului român, care certifică faptul că spaţiul închis inspectat sau altă parte inspectată a navei este liber/ă de gaze inflamabile/nocive şi permite desfăşurarea în siguranţă a lucrărilor de reparaţii, dezmembrare şi/sau dezafectare.

Iar certificatul hot work reprezintă documentul eliberat de Autoritatea Navală Română, ulterior obţinerii de către navă a certificatului de gas free, prin care se permite efectuarea de lucrări la bordul navei ce pot genera surse de aprindere.