Impactul majorării nivelului ratei dobânzii de referinţă a BNR


Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei de dobândă monetară.

În Monitorul Oficial nr. 783/2022 a fost publicată Circulara nr. 22/2022 privind nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.

Aşadar, începând cu data de 8 august 2022, nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României este de 5,50% pe an.

Această majorare a avut în vedere că rata anuală a inflației şi-a accelerat creşterea în primele două luni ale trimestrului II 2022 mai mult decât s-a anticipat, consemnând un salt în aprilie, până la 13,76 la sută, de la 10,15 la sută în martie, urmat de o majorare moderată în luna mai, la 14,49 la sută.

Cea mai mare parte a creşterii a fost determinată pe fondul modificării în luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a preţurilor şi într-o mică măsură de majorarea preţului combustibililor, sub influenţa ascensiunii cotaţiei ţiţeiului, în contextul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate.

Prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor impuse Rusiei generează însă incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor, dar și prin potenţiala afectare mai severă a economiei europene/globale şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare.