Un pas important pentru crearea Platformei naţionale de interoperabilitate!


Platforma naţională de interoperabilitate reprezintă totalitatea proceselor tehnice şi a sistemelor informatice stabilite prin Normele de referinţă pentru realizarea interoperabilităţii în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, pentru asigurarea schimbului de date între sistemele informatice deţinute de participanţii la schimbul de date şi pentru îmbunătăţirea colaborării şi a prestării comune a serviciilor publice.

Legea nr. 242/2022 prevede schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei naţionale de interoperabilitate.

Suportul tehnic al Platformei naţionale de interoperabilitate este asigurat de o infrastructură informatică dedicată, care oferă mecanisme de acces automat la toate registrele de bază sau la sistemul informatic al instituţiei sau autorităţii care deţine în administrare/gestionare registrul de bază şi care permite schimbul de date între autorităţile şi instituţiile publice sau între acestea şi persoanele juridice de drept privat, respectiv persoanele care exercită profesii liberale reglementate, în vederea asigurării interoperabilităţii sistemelor informatice pentru furnizarea serviciilor publice.

În vederea interconectării registrelor de bază cu Platforma naţională de interoperabilitate şi asigurării schimbului de date între autorităţile şi instituţiile publice se utilizează reţeaua de transmisii de date securizată, asigurată, în limita resurselor disponibile, de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.