Noutăţi privind reglementarea activităţii de voluntariat!


Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România a fost recent modificată de Legea nr. 211/2022 publicată în Monitorul Oficial nr. 698/2022.

Legea reglementează participarea persoanelor fizice la activităţile de voluntariat desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ, precum şi la cele organizate de întreprinderi sociale sau întreprinderi sociale de inserţie.

Este redefinită organizaţia – gazdă ca fiind persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, ori întreprinderea socială sau întreprinderea socială de inserţie, care organizează şi administrează activităţi de voluntariat.

Ca o noutate, întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie au obligaţia de a transmite la agenţia de ocupare şi o copie după registrul de evidenţă a voluntarilor odată cu depunerea raportului de activitate anual.

Activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.

Pe durata perioadei activităţii de voluntariat, precum şi la încheierea activităţii de voluntariat, organizaţia – gazdă, la cererea voluntarului, eliberează un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate. Acestea se întocmesc în limba română dacă au fost emise pe teritoriul României.