În Legea drepturilor pacientului a fost introdus dreptul de a nu fi uitat!


Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 a fost completată de Legea nr. 200/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 682/2022.

Se introduce un nou drept, dreptul de a nu fi uitat. În situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

Distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie dreptul în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare.

Atenţie! Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a dreptului pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.