Ultimele modificări ale Codului de procedură civilă!


Codul de procedură civilă prevede că oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată pot face contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.

În Monitorul Oficial nr. 683/2022, a fost publicată Legea nr. 199/2022 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, modificările aduse au în vedere contestaţia privind tergiversarea procesului.

Au fost aduse modificări competenţei de soluţionare a contestaţiei. Astfel, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători.

Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători. Când procesul se judecă de completul de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.

Judecata se face în camera de consiliu, cu citarea părţilor, printr-o hotărâre care nu este supusă niciunei căi de atac, ce trebuie motivată în termen de 5 zile de la pronunţare.

Dacă instanţa găseşte contestaţia întemeiată, va dispune ca instanţa care judecă procesul să îndeplinească actul de procedură sau să ia măsurile legale necesare, arătând care sunt acestea şi stabilind, când este cazul, un termen pentru îndeplinirea lor.