Un Program – pilot prevede acordarea unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi


În Monitorul Oficial nr. 657/2022 a fost publicată OUG nr. 105/2022 privind aprobarea continuării Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Finanţarea Programului – pilot în perioada desfăşurării cursurilor preşcolarilor şi elevilor din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, în anul şcolar 2022 – 2023, se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ – teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unităţile – pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, astfel: în anul 2022 suma de 147.000 mii de lei, iar în anul 2023 suma de 207.900 mii de lei.

De acest drept beneficiază elevii/preşcolarii prezenţi la activităţile didactice pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar.

La cererea motivată a părinţilor formulată în scris preşcolarii şi elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora.

În cazul preşcolarilor şi elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, documentul – suport este reprezentat de declaraţia pe propria răspundere a părinţilor.