Se dorește creșterea competitivității transportului feroviar pe piața internă a serviciilor de transport


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost recent modificată de OUG nr. 107/2022.

Ordonanța de urgență modifică și completează mai multe acte normative în vederea corelării cadrului normativ care reglementează activitatea din domeniul feroviar cu legislația europeană care vizează acest domeniu.

Activităţile de transport feroviar în interes propriu ale administratorului infrastructurii feroviare şi ale gestionarilor de infrastructură feroviară pot fi realizate de către aceştia fără licenţă de transport şi certificat de siguranţă, nefiind necesar să apeleze la serviciile unui operator de transport feroviar.

Se definește obligaţia de serviciu public de transport feroviar de călători de interes local ca o cerinţă definită sau stabilită de către o autoritate locală competentă pentru a asigura servicii publice de transport feroviar de călători de interes local, pe care un operator, dacă ar ţine seama de propriile sale interese comerciale, nu şi le-ar asuma sau nu şi le-ar asuma în aceeaşi măsură sau în aceleaşi condiţii fără a fi remunerat.