O dispoziţie din Legea privind executarea pedepselor a fost declarată neconstituţională


Curtea Constituţională a României a fost sesizată cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 551 alin. (5) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, se apreciază că dispoziţiile criticate exclud de la beneficiul compensării categoria deţinuţilor aflaţi în tranzit şi cea a deţinuţilor internaţi în infirmerii din cadrul locurilor de deţinere, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a Ministerului Afacerilor Interne sau din reţeaua sanitară publică.

Potrivit ştirilor juridice, textul este neconstituţional deoarece exclude de la acordarea beneficiului compensării pentru zilele executate în condiţii necorespunzătoare perioadele în care persoanele private de libertate au fost internate în infirmerii din cadrul locurilor de deţinere, în spitale din reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a Ministerului Afacerilor Interne sau din reţeaua sanitară publică.

Curtea constată că, din perspectiva locurilor de deţinere, nu poate fi decelată o diferenţă între categoria persoanelor care execută pedeapsa în aceste locuri de deţinere şi categoria persoanelor private de libertate aflate în tranzit.

Prin Decizia nr. 293/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 635/2022, admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile art. 551 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal sunt neconstituţionale.