Stabilirea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap la copii


Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora a fost recent modificat de Ordinul nr. 1472/2022.

O nouă prevedere are în vedere că termenul de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap la copii se stabileşte în funcţie de situaţia concretă a copilului şi nu este determinat de termenele de valabilitate ale documentelor de evaluare anexate cererii de evaluare complexă şi încadrare în grad de handicap.

Termenul de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap la copii se stabileşte în funcţie de situaţia concretă a copilului şi nu este determinat de termenele de valabilitate ale documentelor de evaluare anexate cererii de evaluare complexă şi încadrare în grad de handicap.

În caz de diagnostic multiplu, termenul de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap se stabileşte până la 18 ani numai în cazul în care necesitatea îngrijirilor paliative este consemnată pentru boala pentru care s-au aplicat criteriile biopsihosociale şi care a condus la formularea propunerii de grad, nu pentru diagnostice asociate.

Potrivit ştirilor juridice, măsurile menţionate în documentul medical adiţional specific îngrijirii paliative şi în planul de îngrijire sunt incluse în planul de abilitare – reabilitare şi de paliaţie a copilului cu dizabilităţi, care este anexă a certificatului de încadrare în grad de handicap care se acordă până la 18 ani motivat de îngrijirile paliative.