Programul național de susținere a familiilor pentru creșterii natalității se află în fază de proiect


Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea programului național de susținere a familiilor, a cuplurilor și a persoanelor, pentru creșterii natalității.

Obiectivul Programului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar pentru 10.000 de cupluri sau femei infertile, începând cu anul 2023, pe teritoriul României pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro, atât cu ovocite proprii cât și cu ovocite donate, în condițiile legii.

Pentru anul 2022 se acordă sprijin financiar pentru un număr de 5.000 de cupluri sau femei infertile, proportional cu numărul de luni rămase din anul în curs.

Beneficiarii programului sunt cuplurile și femeile infertile, definite drept cuplurile și femeile cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competența în tratamentul infertilității cuplului și în
reproducere umană asistată medical. Beneficiarii trebuie să fie cetățeni români.

Procedura fertilizării in vitro trebuie să se desfășoare pe teritoriul României. În cadrul programului, fiecare cuplu sau femeie infertilă poate beneficia de acordarea sprijinului financiar pentru un număr de maxim trei
proceduri în fiecare an de derulare al programului.