Ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării de produse şi servicii TIC


Ordinul nr. 918/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 614/2022, prevede aprobarea schemei de ajutor de minimis “Ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării de produse şi servicii TIC inovative create de IMM-uri” în cadrul axei prioritare 2, prioritatea de investiţie 2b “Dezvoltarea produselor şi serviciilor TIC, a comerţului electronic şi a cererii de TIC”, acţiunea 2.2.1 “Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere”, apelul 3, din Programul operaţional Competitivitate 2014 – 2020.

Scopul prezentei scheme de ajutor de minimis este de a finanţa o serie de activităţi necesare pentru implementarea proiectelor prin care se asigură dezvoltarea de produse/servicii/ aplicaţii TIC inovative cu aplicabilitate în următoarele domenii: IoT, smart city/village/agriculture etc.; cyber security; big data; inteligenţă artificială/Blockchain/Virtual Reality (VR)/ Augmented Reality (AR); tranzacţii electronice; e – guvernare/e – administraţie/e – sănătate/e – educaţie; digitalizare (automatizare, robotizare) industrială.

Ajutorul se acordă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă în una sau mai multe tranşe. Ajutoarele care pot fi plătite în mai multe tranşe se actualizează la valoarea lor în momentul în care sunt acordate. Rata dobânzii care trebuie aplicată la actualizare este rata de actualizare aplicabilă la data acordării ajutoarelor.

Prezenta schemă de ajutor de minimis se aplică de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la epuizarea bugetului alocat, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022. Plata ajutorului se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, în limita bugetului alocat schemei de ajutor de minimis.

Bugetul total estimat al schemei de ajutor de minimis este de 2.693.901,99 de euro la cursul inforeuro din luna septembrie 2020 (4,8395), din care 2.255.513,07 de euro reprezintă finanţare acordată prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, iar 438.388,92 de euro reprezintă fonduri de la bugetul de stat.

Potrivit ştirilor juridice, numărul total estimat al beneficiarilor în cadrul schemei de ajutor de minimis este de 17, aceştia fiind deja selectaţi pentru finanţare în cadrul Apelului POC/875/2/2.