Noutăţi privind remiterea cecului!


Legea nr. 182/2022 prevede modificarea şi completarea Legii nr. 59/1934 asupra cecului.

Atenţie! Cecul căruia îi lipseşte unul din elemente cu excepţia locului plăţii şi a locului emiterii, nu va fi considerat cec. În cazul în care locul plăţii lipseşte, se consideră plătibil la sediul social al trasului.

Remiterea unui cec la încasare, printr-un canal electronic securizat, poate fi realizată de beneficiarii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate stabilite de instituţiile de credit prin normele şi politicile interne ale acestora.

Transmiterea de către beneficiar a imaginii cecului original în format electronic trebuie realizată prin mijloace şi procedee tehnice care asigură autenticitatea şi integritatea acestuia, conform standardelor de securitate internaţionale sau europene.

Potrivit ştirilor juridice, remiterea spre încasare a unui cec printr-un canal electronic securizat produce aceleaşi efecte juridice ca şi remiterea spre încasare a cecului original, pe suport hârtie, cu condiţia ca acesta din urmă să fi fost emis cu respectarea prevederilor legii.

De asemenea, plata cecurilor emise în alte valute şi care au curs la locul plăţii şi sunt plătibile în lei se va face prin conversia valutară a sumelor la cursul Băncii Naţionale a României valabil în ziua prezentării la plată a cecului.