Acţiunile de speculă, sancţionate drastic!


În scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie a consumatorilor şi a unei bune funcţionări a pieţei interne, prin OUG nr. 84/2022 sunt reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative emise de Parlamentul sau Guvernul României.

Prin actul normativ aprobat se asigură un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor – cetăţeni şi operatori economici deopotrivă – împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi împotriva unor dezechilibre create pe piaţă artificial între cerere şi ofertă cu scopul majorării preţurilor sau revânzării unor produse la preţuri speculative.

Constituie acţiuni speculative: practicarea unor preţuri nejustificat de mari; limitarea, în mod nejustificat, a producţiei sau a vânzărilor; acumularea de mărfuri de pe piaţa externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut în mod nejustificat.

În perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative, pentru produsele, categoriile de produse sau serviciile stabilite ca fiind în situaţie de risc speculativ prin hotărâre a Guvernului, sunt interzise faptele unor întreprinderi faţă de consumatorul persoană fizică care constau în:
a) practicarea unor preţuri nejustificat de mari;
b) limitarea în mod nejustificat a producţiei sau a vânzărilor;
c) acumularea de mărfuri de pe piaţa externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut în mod nejustificat.

Iar potrivit noutăţilor încălcarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă contravenţională de la 50.000 lei la 500.000 lei.

Individualizarea sancţiunilor se face ţinând seama de gravitatea şi durata faptei, cu respectarea principiului eficacităţii, proporţionalităţii şi al efectului disuasiv al sancţiunii aplicate.