Entităţile din domeniul agroalimentar afectate de pandemie pot beneficia de ajutor de stat


Ordinul nr. 882/2022 prevede aprobarea Schemei de ajutor de stat “Ajutor de stat pentru sprijinirea entităţilor din domeniul agroalimentar sub formă de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat în contextul crizei provocate de COVID – 19”.

Beneficiarii de ajutor de stat ai măsurii 1 sunt:
a) microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii care fac dovada, prin situaţiile financiare depuse, că nu deţineau salariaţi cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta schemă, respectiv în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2022;
b) persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa la prezenta schemă, respectiv în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2022.

Pentru Măsura 2- Grant pentru capital de lucru pentru sectoarele agricultură, piscicultură, acvacultură şi industrie alimentară valoarea ajutorului se stabileşte astfel:
a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 şi 33.350 de euro, valoarea grantului este de 5.000 de euro;
b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 de euro, valoarea grantului se stabileşte în procent de 15% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi suma de 120.000 de euro.