Un sistem de credite transferabile va fi utilizat în formarea profesională a adulţilor


În vederea facilitării învăţării pe tot parcursul vieţii şi a recunoaşterii competenţelor şi calificărilor în procesul de formare profesională a adulţilor se stabileşte un sistem de credite transferabile utilizat în formarea profesională a adulţilor.

Hotărârea nr. 772/2022 prevede aprobarea Metodologiei de acordare a creditelor transferabile pentru formarea profesională a adulţilor, precum şi pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 844/2002 privind aprobarea nomenclatoarelor calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar, precum şi durata de şcolarizare.

Un credit transferabil reprezintă volumul de muncă intelectuală, dirijată şi independentă necesară pentru finalizarea individuală, de către cursant, a unei unităţi componente a unui program de formare profesională, completată cu validarea rezultatelor învăţării prin evaluare, fiind o unitate de măsură convenţională, reprezentată sub forma unor valori numerice, specifice unui program de formare profesională care cuprinde diferite activităţi teoretice, practice şi individuale – independente.

Pentru nivelul 1 de calificare se acordă 12 credite transferabile, corespunzătoare unui număr de 180 de ore didactice şi 180 de ore de studiu individual iar pentru nivelul 5 de calificare se acordă 96 de credite transferabile, corespunzătoare unui număr de 1.440 de ore didactice şi 1.440 de ore de studiu individual.