Persoanele fizice au dreptul de a li se asigura accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă


Persoanele fizice au dreptul de a li se asigura, în măsura în care este rezonabil, accesul la cel puţin un serviciu funcţional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.

Legea nr. 175/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 567/2022, prevede că în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării se vor defini caracteristicile serviciului de acces funcţional la internet în bandă largă.

Autorităţile administraţiei publice centrale sau locale competente pot în special:
a) să stabilească şi să aplice, în mod nediscriminatoriu, proceduri pentru emiterea cu prioritate şi celeritate a autorizaţiilor de construire a reţelelor publice de comunicaţii electronice ori a elementelor de infrastructură fizică destinată instalării unor astfel de reţele;
b) să stabilească accesul gratuit, în mod nediscriminatoriu, pe proprietatea publică sau privată pe care o deţin ori pe care o au în administrare în vederea instalării de reţele publice de comunicaţii electronice ori de elemente de infrastructură fizică destinată instalării unor astfel de reţele;
c) în contractele prin care se încredinţează unui terţ prestarea unui serviciu comunitar de utilitate publică, să prevadă obligaţia acestuia de a acorda, în mod gratuit şi nediscriminatoriu, acces la bunurile ce compun sistemul de utilităţi publice aferent serviciului comunitar de utilitate publică respectiv, în vederea instalării de reţele publice de comunicaţii electronice ori de elemente de infrastructură fizică destinată instalării unor astfel de reţele.

Atenţie! În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modalitatea de finanţare, au obligaţia de a avea conectate la o reţea publică de comunicaţii electronice capabile să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer al datelor şi alte condiţii de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le deţin în proprietate ori le au în administrare şi care au ca destinaţie principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puţin unei reţele capabile să furnizeze serviciile de internet necesare.