Noutăţi privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare


Orice anunţ de reducere a preţului indică preţul anterior aplicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preţ.

Conform Hotărârii nr. 686/2022 dovada practicării preţului anterior se va face prin documente prezentate de comerciant, în acest sens, la solicitarea personalului împuternicit al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Ca o menţiune, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Iar în cazul produselor susceptibile de a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în aceeaşi suprafaţă de vânzare în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.

În cazul produselor prezente la comercializare într-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător în această perioadă înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Atenţie! Vânzătorul indică într-un mod clar, lizibil şi uşor de identificat perioada în care preţul anterior a fost aplicat.