Ce stimulente financiare pot primi elevii care obţin performanţe la olimpiadele naţionale?


Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 i-au fost aduse modificări de OUG nr. 69/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 521/2022.

Ca o noutate, se prevede cuantumul minim al stimulentelor financiare pentru elevii care obţin performanţe la olimpiadele naţionale este diferenţiat, după cum urmează:
a) pentru premiul I – 1.000 de lei;
b) pentru premiul al II – lea – 700 de lei;
c) pentru premiul al III – lea – 500 de lei;
d) pentru menţiuni – 300 de lei.

Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar particular vor putea beneficia de bursa de performanţă.

Prin excepţie, absolvenţii clasei a VIII – a pot fi înscrişi în clasa a IX – a, fără susţinerea evaluării naţionale şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Elevii cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale sau la competiţiile internaţionale vor putea fi înscrişi la filiera/profilul/specializarea care corespunde specificului olimpiadei naţionale/competiţiei internaţionale.

Pentru anii şcolari 2022 – 2023 şi 2023 – 2024, cetăţenii ucraineni cu statut de elev în sistemul naţional de învăţământ românesc au dreptul să se înscrie în clasa a IX – a, fără susţinerea evaluării naţionale, pe locuri speciale şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.