O nouă funcţie publică: expert dezvoltare durabilă!


Legea nr. 156/2022 prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 138/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Autorităţile şi instituţiile publice din administraţia publică centrală şi locală cu atribuţii în implementarea activităţilor specifice privind dezvoltarea durabilă, inclusiv cele din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, pot să stabilească funcţia publică specifică/funcţiile publice specifice de execuţie de expert dezvoltare durabilă prin schimbarea denumirii funcţiilor publice de execuţie care au în atribuţiile postului mai mult de 50% activităţi specifice pentru dezvoltare durabilă aferente implementării de proiecte sau alte activităţi, inclusiv cele din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, şi care au absolvit cursuri/programe postuniversitare de formare organizate în conformitate cu standardul ocupaţional Expert dezvoltare durabilă sau prin transformarea ori înfiinţarea unei/unor funcţii publice de expert dezvoltare durabilă în situaţia în care nu există funcţii publice de execuţie cu atribuţii mai mult de 50% privind activităţi specifice pentru dezvoltare durabilă, aferente implementării de proiecte sau alte activităţi, inclusiv cele din Planul naţional de redresare şi rezilienţă.

Salarizarea funcţiei publice specifice de expert dezvoltare durabilă se face la nivelul prevăzut de lege pentru funcţia publică generală de consilier.