A fost publicată norma privind aplicarea Ghidului ESMA


Norma nr. 16/2022 prevede aplicarea prevederilor Ghidului ESMA privind metodologia, funcţia de supraveghere şi ţinerea evidenţelor în temeiul Regulamentului privind indicii de referinţă şi pentru modificarea şi completarea anexei la Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 21/2019 privind aplicarea Ghidului ESMA cu privire la indicii de referinţă nesemnificativi din Regulamentul privind indicii de referinţă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară aplică prevederile Ghidului ESMA privind metodologia, funcţia de supraveghere şi ţinerea evidenţelor în temeiul Regulamentului privind indicii de referinţă (ESMA 81 – 393 – 288).

Funcţia de supraveghere trebuie să fie compusă din unul sau mai mulţi membri care, împreună, dispun de competenţele şi expertiza corespunzătoare pentru supravegherea furnizării unui anumit indice de referinţă şi pentru responsabilităţile pe care trebuie să le îndeplinească funcţia de supraveghere.

Membrii funcţiei de supraveghere trebuie să aibă cunoştinţe adecvate cu privire la piaţa activului – suport sau la realitatea economică pe care indicele de referinţă urmăreşte să o măsoare şi, pe cât posibil, la diferitele tipuri de utilizatori ai indicelui de referinţă şi la contribuitorii săi.