A fost aprobată Procedura privind participanţii Fondului de compensare a investitorilor


A fost aprobată Procedura nr. 1/2022 privind participanţii Fondului de compensare a investitorilor, determinarea şi plata obligaţiilor la fond (PP1(1) – 2022).

Au obligaţia de a solicita şi dobândi calitatea de participant la Fond şi trebuie să participe la constituirea resurselor financiare ale Fondului, prin plata către Fond a contribuţiilor iniţiale, a contribuţiilor anuale, a cotizaţiei pentru cheltuielile de administrare şi funcţionare a Fondului şi/sau a contribuţiei speciale, efectuată în condiţiile şi la termenele prevăzute de prezenta procedură, următoarele entităţi:
a) societăţile de servicii de investiţii financiare;
b) instituţiile de credit înregistrate în Registrul A.S.F.;
c) societăţile de administrare a investiţiilor (S.A.I.) autorizate de A.S.F., care administrează portofolii individuale de investiţii;
d) administratorii de fonduri de investiţii alternative (AFIA) autorizaţi să administreze portofolii individuale de investiţii.

Participanţii Fondului sunt obligaţi sa plătească contribuţiile şi cotizaţiile la Fond potrivit prevederilor Regulamentului A.S.F. nr. 10/2022 şi ale prezentei proceduri, plata efectuându-se în lei, în contul curent al Fondului, comunicat de către acesta.

Calitatea de participant al Fondului se pierde prin excludere sau încetarea acestei calităţi.