Facilităţi cu privire la obţinerea vizelor pentru beneficiarii programului de burse doctorale


Hotărârea nr. 668/2022 prevede acordarea unor facilităţi pe termen scurt, cu privire la obţinerea vizelor române de scurtă şedere şi intrarea pe teritoriul României, pentru beneficiarii programului de burse doctorale şi de cercetare postdoctorală “Eugen Ionescu”.

Facilităţile se referă la documentele necesare pentru acordarea vizei române de scurtă şedere pentru activităţi culturale, ştiinţifice, umanitare, tratament medical de scurtă durată sau alte activităţi care nu contravin legilor române, identificată prin simbolul C/ZA, la dreptul de intrare şi valabilitatea conferite prin vizele eliberate acestora, la regimul taxelor consulare aplicabile şi la documentele necesare pentru justificarea, la intrarea pe teritoriul României, a scopului şi condiţiilor şederii lor, precum şi pentru a face dovada deţinerii unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea.

Străinilor supuşi obligativităţii obţinerii vizei de scurtă şedere, menţionaţi mai sus, le va fi acordat dreptul de intrare şi de şedere în România, în baza vizei române de scurtă şedere pentru activităţi culturale, ştiinţifice, umanitare, tratament medical de scurtă durată sau alte activităţi care nu contravin legilor române.

Conform noutăţilor legislative, viza se acordă pentru o perioadă de 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere pe teritoriul României, cu intrări multiple şi cu scutire de la plata taxelor.

Iar la solicitarea vizei este necesară prezentarea adeverinţei de bursă, acordată în cadrul programului de burse “Eugen Ionescu”, semnată de reprezentantul desemnat al Ministerului Afacerilor Externe şi de reprezentantul desemnat al Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est.

Menţionăm că aceste dispoziţii se aplică pentru o perioadă de 3 ani începând cu data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, dar nu mai târziu de data unei decizii a Consiliului Uniunii Europene cu privire la aplicarea în totalitate de către România a dispoziţiilor acquis-ului Schengen.