Procedura de stabilire şi aplicare a sancţiunii la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control aplicată de ANPC


A fost aprobată Procedura de stabilire şi aplicare a sancţiunii la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control aplicată în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 şi pentru aprobarea instrucţiunilor referitoare la procedura de lucru.

Conform Ordinului nr. 155/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 499/2022, menţionăm că procedură se aplică activităţii de control desfăşurate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

În situaţia în care, în urma unei acţiuni de control, agentul constatator/echipa de control constată săvârşirea unei fapte contravenţionale care se poate încadra la sancţiunea cu amendă raportată la cifra de afaceri, întocmeşte procesul – verbal de constatare a contravenţiei în care sunt consemnate toate datele, verificările, prevederile legale încălcate şi concluziile acţiunii de control desfăşurate, fără a se aplica şi sancţiunea principală.

În baza procesului – verbal de constatare a contravenţiei, agentul constatator/echipa de control întocmeşte un raport ce se înaintează secretariatului comisiei, în termen de 24 de ore.

În baza raportului şi a datelor şi informaţiilor suplimentare, dacă au fost solicitate, comisia se întruneşte în şedinţă, în vederea stabilirii şi individualizării sancţiunii contravenţionale prin decizie care se adoptă cu votul majorităţii simple, în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii raportului la secretariatul comisiei.

Individualizarea sancţiunilor se face în funcţie de gravitatea şi durata faptei, de impactul produs asupra pieţei şi a consumatorilor de energie, cu respectarea principiilor eficacităţii, proporţionalităţii şi al efectului descurajator al sancţiunii aplicate.

În situaţia în care, în urma analizei, se ajunge la concluzia că gravitatea faptei săvârşite nu impune sancţionarea cu procent din cifra de afaceri, comisia va emite o decizie în acest sens.