Noutăţi privind majorarea preţurilor contractelor de achiziţie


În Monitorul Oficial nr. 472/2022 a fost publicată OUG nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Prin acest act normativ se reglementează situaţia ajustării contractelor de achiziţie de lucrări şi produse ce au legătură cu respectivele lucrări sau care includ execuţie de lucrări în cadrul prestării de servicii din cauze imprevizibile generate de trei situaţii succesive de criză: situaţia post-pandemică, conflictul armat din Ucraina şi criza energetică.

Modificarea preţului contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/acordurilor – cadru se încadrează în prevederile art. 221 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv în prevederile art. 238 din Legea nr. 99/2016 fără să depăşească 50% din preţul iniţial al contractului de achiziţie publică/contractului sectorial/acordului – cadru, potrivit notei justificative.

În cazul în care se efectuează majorarea preţului contractului de achiziţie publică/contractului sectorial/acordului – cadru prin mai multe modificări succesive, valoarea cumulată a modificărilor contractului, inclusiv cele aferente prezentei ordonanţe de urgenţă, nu va depăşi 50% din preţul iniţial al contractului de achiziţie publică/contractului sectorial/acordului – cadru.

Beneficiarii fondurilor externe nerambursabile parcurg următoarele etape pentru încheierea actelor adiţionale la contracte de achiziţie, astfel: a) Etapa I: întocmesc nota justificativă privind îndeplinirea condiţiilor; b) Etapa a II – a: pe baza notei justificative se încheie act adiţional la contract prin majorarea preţului cu valoarea rezervei de implementare.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, contractanţii pot transmite beneficiarilor fondurilor externe nerambursabile o adresă prin care solicită ajustarea valorii aferente restului rămas de executat/furnizat şi prestat, existent la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.