A fost reglementată munca în domeniul maritim


În Monitorul Oficial nr. 382/2022 a fost publicată OUG nr. 50/2022 pentru reglementarea muncii în domeniul maritim.

Obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă este de a garanta fiecărui navigator dreptul la un loc de muncă sigur şi lipsit de pericole, care să respecte normele de siguranţă, dreptul la condiţii echitabile de încadrare în muncă, la condiţii de muncă şi de viaţă decente la bordul navelor şi la protecţia sănătăţii, asistenţă medicală, măsuri sociale şi alte forme de protecţie socială.

Ordonanţă de urgenţă se aplică tuturor navigatorilor de la bordul navelor care arborează pavilion român aflate în proprietate publică sau privată şi desfăşoară în mod obişnuit activităţi comerciale.

Potrivit actului legislativ folosirea, angajarea sau munca la bordul unei nave a oricărei persoane în vârstă de mai puţin de 16 ani este interzisă de asemenea munca de noapte a navigatorilor mai tineri de 18 ani este interzisă.

Niciun navigator nu poate lucra la bordul unei nave dacă nu posedă un certificat medical, în conformitate cu prevederile Regulii 1/9 şi a Secţiunii A – I/9 din Convenţia şi Codul STCW, care să ateste că este apt să îşi îndeplinească atribuţiile la bordul navei.

Toţi navigatorii care desfăşoară o activitate la bordul unei nave care arborează pavilion român trebuie să fie titularii unui brevet/certificat de capacitate, conform funcţiei exercitate, sau unui document care să ateste calificarea pentru a-şi exercita atribuţiile sau munca la bord.

Potrivit noutăţilor navigatorii trebuie să fi absolvit un curs de pregătire obligatorie în materie de siguranţă maritimă la bordul navelor.