Noutăţi privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare


În Monitorul Oficial nr. 363/2022 a fost publicată Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Legea reglementează relaţiile comerciale dintre furnizori şi cumpărători în cadrul lanţului de aprovizionare, cu privire la practicile comerciale neloiale săvârşite în legătură cu vânzarea de produse agricole şi/sau alimentare.

Legea prevede interzicerea practicilor comerciale neloiale, cumpărătorului fiindu-i interzis:
-să solicite furnizorului taxe, indiferent de forma şi denumirea acestora, care îl obligă pe furnizor să mărească artificial preţul de facturare al produsului
-să listeze şi să afişeze la raft doar marca proprie a cumpărătorului, astfel încât oferta să includă cel puţin o marcă privată a unui producător concurent pe categoria de produse respectivă
-să solicite furnizorului plăţi pentru deteriorarea sau pierderea de produse agricole şi/sau alimentare, survenite în spaţiile cumpărătorului după recepţie, atunci când o astfel de deteriorare sau pierdere nu a avut loc din neglijenţa sau culpa furnizorului; fac excepţie viciile ascunse pentru produsele agricole şi alimentare pentru care furnizorul va trebui să suporte contravaloarea sau înlocuirea acestora
-să returneze furnizorului produsele agricole şi/sau alimentare nevândute.

Sunt prevăzute şi clauze cu caracter flexibil – interzise doar în cazul în care nu au fost convenite prin clauze contractuale clare și lipsite de ambiguitate, la solicitarea furnizorului, de exemplu:
-să impună furnizorului o plată pentru plasarea secundară a produselor sale agricole şi alimentare spre vânzare
-să solicite furnizorului plata pentru publicitatea produselor agricole şi/sau alimentare făcută de către cumpărător
-să solicite furnizorului suportarea integrală sau parţială a costului oricăror reduceri pentru produsele agricole şi/sau alimentare vândute de cumpărător cu titlu promoţional.

În cazul în care nu sunt respectate aceste dispoziţii fapta consituie contravenţie iar amenzile sunt consistente putând ajunge până la 600.000 de lei.