Comisia Europeană lansează o cerere specială de propuneri pentru a sprijini statele membre să primească refugiaţi


Comisia Europeană lansează o cerere specială de propuneri pentru a sprijini statele membre să primească refugiaţi din Ucraina şi să elimine treptat dependenţa lor de combustibilii fosili din Rusia.

După publicarea acestei cereri de propuneri, statele membre pot trimite imediat Comisiei cereri de sprijin tehnic care vizează:

  • consolidarea capacității instituționale și operaționale de a primi persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. Aceasta include sprijinirea autorităților naționale în vederea readaptării și a accelerării accesului la servicii vitale, cum ar fi accesul la locuință, educație, asistență medicală, locuri de muncă, în cadrul sistemului de protecție temporară; Statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 8 aprilie 2022;
  • consolidarea integrării sociale și economice a refugiaților din Ucraina. În ceea ce privește accesul la piața muncii, de exemplu, Comisia va sprijini statele membre să instituie un mecanism standardizat de recunoaștere a calificărilor universitare ale refugiaților; Statele membre pot trimite Comisiei o cerere de sprijin specific până la 8 aprilie 2022.