Cetăţenii ucraineni beneficiază de transport gratuit cu trenul


Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie beneficiază de gratuităţi şi facilităţi pentru transport.

În Monitorul Oficial nr. 246/2022 a fost publicată Hotărârea nr. 337/2022 privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie beneficiază de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio şi Interregio, clasa a II – a – loc pe scaun, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române.

Persoanele care trec în România prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno – ucraineană dintre localităţile Isaccea şi Orlivka, beneficiază de gratuitate, fiind scutite de la plata tarifelor de trecere cu bacul.

Operatorii de transport feroviar transmit documentaţia necesară în vederea decontării contravalorii legitimaţiilor de călătorie gratuită către Autoritatea pentru Reformă Feroviară până la data de 25 a lunii, pentru luna precedentă.

Stabilirea operatorului de transport rutier de persoane se face în mod transparent, în funcţie de ordinea de înregistrare a disponibilităţii, timpul de disponibilizare a autovehiculelor şi capacitatea de transport care poate asigura nevoile de transport.