Până la data de 1 ianuarie 2023 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice


Luna aceasta s-au împlinit 45 de ani de la puternicul seism care a avut loc în data de 4 martie 1977.

In acest context Legea nr. 37/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 216/2022, a adus modificări şi completări Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existent.

Până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978.

Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.

Sursa de finanţare pentru realizarea activităţilor este asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, prin Ministerul Sănătăţii sau prin bugetul altor ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, după caz, la solicitarea unităţilor administrativ – teritoriale.