Noutăţi privind contractele de achiziţie publică!


Unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică au fost adoptate prin OUG nr. 19/2022.

Pentru contractele de lucrări, servicii, furnizare aflate în implementare la data curentă, Ordonanţa de Urgenţă reglementează pe o perioadă determinată constituirea noilor garanţii de bună execuţie, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege inclusiv prin reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale, fără a fi necesară verificarea condiţiei ca această posibilitate să fi fost prevăzută la nivelul documentaţiei de atribuire, precum şi prin combinarea a două sau mai multe dintre modalităţile de constituire a garanţiei de bună execuţie prevăzute de lege.

Pentru prima situaţie autoritatea contractantă stabileşte mecanismul de constituire a noii garanţii de bună execuţie prin reţineri succesive din sumele datorate, ţinând cont atât de complexitatea contractului şi riscurile asociate, cât şi de stadiul fizic şi valoric al execuţiei acestuia.