Procedura privind recalcularea din oficiu, de către organul fiscal, a contribuției de asigurări sociale de sănătate


Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea din oficiu, de către organul fiscal, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și a modelului și conținutului formularului „Referat privind recalcularea contribuției de asigurări sociale de sănătate”.

Prin prezentul proiect de ordin se propune aprobarea procedurii privind recalcularea din oficiu, de către organul fiscal, a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Procedura prevede la pct.12 faptul că, în situația în care succesiunea persoanei fizice decedate a fost acceptată de moștenitori, la solicitarea acestora, organul fiscal emite și comunică o decizie către persoanele care devin debitori, în condițiile art.23 din Codul de procedură fiscală.

Menționăm că, la momentul actual, preluarea obligațiilor fiscale se face
prin emiterea și comunicarea deciziei de impunere prevăzute în Anexa nr.60 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.
3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice, cu modificările și completările ulterioare