Modificări în Reglementările privind omologarea produselor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere


Ordinul nr. 152/2022 prevede modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.135/2005 pentru aprobarea Reglementărilor privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţă a acestora.

Scopul prezentelor reglementări este de a stabili metodologia şi condiţiile privind certificarea de Regia Autonomă “Registrul Auto Român” a produselor şi materialelor de exploatare noi utilizate la vehiculele rutiere, din categoria celor care privesc siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului, eficienţa energetică şi protecţia împotriva furturilor vehiculelor rutiere, precum şi metodologia şi condiţiile privind autorizarea de RAR a proceselor de partiţionare şi ambalare a materialelor de exploatare certificate de RAR.

RAR va desfăşura activităţile necesare pentru eliberarea certificatului de conformitate pentru produse. Certificatul de conformitate pentru produse atestă că produsul este interschimbabil cu cel montat pe vehicul la fabricarea acestuia sau că poate fi montat pe vehicul ulterior fabricării acestuia şi că produsul respectiv respectă cel puţin cerinţele esenţiale pentru siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului, eficienţa energetică sau protecţia împotriva furturilor, cerinţe prevăzute în documentaţia de referinţă.