Preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează!


OUG nr. 3/2022 prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării”.

Pentru consumul realizat în perioada 1 februarie – 31 martie 2022, preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii noncasnici după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus, din care componenta de preţ al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Beneficiarii, clienţi finali în calitate de consumatori afectaţi, ca urmare a unei cereri depuse de aceştia la furnizori sau ca urmare a constatărilor efectuate de autorităţile competente sau de furnizori, au dreptul la măsuri de remediere, după cum urmează:
a) recalcularea facturilor întocmite cu nerespectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi reemiterea acestora fără plata de accesorii determinate potrivit contractului de furnizare;
b) restituirea diferenţelor de sume stabilite în mod eronat şi achitate furnizorilor de energie electrică/gaze naturale, respectiv operatorilor de distribuţie care revând energie electrică clienţilor finali, într-un termen rezonabil ce nu poate depăşi 5 zile calendaristice de la data constatării.