Procedura privind schimbul de informații între ANAF și persoanele juridice de drept privat


Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin pentru aprobarea condiţiilor de furnizare a informaţiilor, modelul-cadru al protocolului de colaborare, procedura privind schimbul de informaţii între ANAF şi persoanele juridice de drept privat.

Avand în vedere ca prin O.G. nr.11/30.08.2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale a fost modificat art. 11 alin (6^1), astfel : ”În scopul aplicării prevederilor alin. (3) lit. d), solicitantul care prin natura
activităţii solicită frecvent informaţii de natura secretului fiscal despre clienţii/partenerii săi poate încheia un protocol privind schimbul de informaţii cu organul fiscal deţinător al informaţiei ce se transmite, utilizând sistemul informatic în conformitate cu art. 70^1.”

Pentru aplicarea prevederilor menționate a fost elaborat un proiect de ordin pentru aprobarea conditiilor de furnizare a informatiilor, modelul-cadru al protocolului de colaborare, procedura privind schimbul de informații între ANAF și persoanele juridice de drept privat semnatare precum și modalitățile de acces în sistemele informatice dedicate conform articolului 701 , alin. (1), lit. b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

După aprobarea acestuia si intrarea în vigoare, furnizarea de informații care se efectuează în prezent între ANAF şi instituţiile de credit, în baza protocoalelor de colaborare, va continua o perioadă tranzitorie.