Avem norme de completare a Declaraţiei statistice Intrastat


În Monitorul Oficial nr. 72/2022 a fost publicat Ordinul nr. 5/2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declaraţiei statistice Intrastat.

Normele de completare a Declaraţiei statistice Intrastat conţin informaţii privind sistemul statistic Intrastat, menite să sprijine furnizorii de date pentru a completa Declaraţia statistică Intrastat într-un mod corect şi eficient.

Declaraţia statistică Intrastat este o declaraţie obligatorie, conform Legii nr. 422/2006, pentru schimburile de bunuri între România şi alte state membre ale Uniunii Europene. Importurile intra – UE reprezintă fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene către teritoriul României, iar exporturile intra – UE reprezintă fluxurile de bunuri care părăsesc teritoriul României cu destinaţia alte state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit ştirilor juridice, Institutul Naţional de Statistică a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 900.000 lei atât pentru exporturi intra – UE de bunuri, cât şi pentru importuri intra – UE de bunuri.

Un operator economic a cărui valoare anuală pentru importurile intra – UE de bunuri este egală sau mai mare de 900.000 lei trebuie să declare pentru fluxul de import intra – UE. Un operator economic a cărui valoare anuală pentru exporturile intra – UE de bunuri este egală sau mai mare de 900.000 lei trebuie să declare pentru fluxul de export intra – UE.