O dispoziţie din Legea privind statutul poliţistul a fost declarată neconstituţională


Legea privind statutul poliţistului nr. 360/2002 prevede că la concursul pentru ocuparea unui post de conducere vacant poate participa poliţistul care nu este cercetat disciplinar, nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

Aceste prevederi, art. 27 indice 46 din Lege, au constituit obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate.

În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate s-a susţinut că textul de lege criticat îngrădeşte în mod discriminatoriu accesul la concurs prin comparaţie cu funcţionarii publici care, potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, pot participa la acelaşi fel de concurs şi în cazul declanşării procedurii disciplinare.

Curtea Constituţională reţine că evoluţia profesională a poliţistului, ca aspect al exercitării funcţiei publice şi al dreptului său la muncă, ar putea fi blocată în mod permanent de persoane de rea-credinţă care ar putea depune sesizări scrise cu privire la presupuse abateri disciplinare de fiecare dată când se organizează un nou concurs.

Aşadar, legiuitorul plasează astfel sub semnul hazardului un aspect esenţial al dreptului la exercitarea funcţiei publice şi al dreptului la muncă, ceea ce este de nepermis.

Prin Decizia nr. 789/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 59/2022, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi constată că sintagma „nu este cercetat disciplinar” din cuprinsul dispoziţiilor art. 2746 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului este neconstituţională.