Guvernul a aprobat acordarea măsurilor de protecție socială până la 31 martie 2022


Guvernul a aprobat acordarea măsurilor de protecție socială până la 31 martie 2022, pentru angajaţi şi angajatori, precum şi pentru alte categorii profesionale, a căror activitate este interzisă, suspendată ori limitată din punct de vedere al capacităţilor de funcţionare pe perioada pandemiei de Covid – 19.

Astfel, pentru menţinerea locurilor de muncă, noul act normativ prevede:

Pentru angajaţi:

  – acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă (CIM) din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă;

  – măsura se aplică şi salariaţilor angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile teritoriale de sănătate publică cu excepţia celor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.