Ce reprezintă formularul digital de intrare în România?


În vederea identificării contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS – CoV – 2 şi pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID – 19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligaţia de a completa Formularul digital de intrare în România.

OUG nr. 129/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 1190/2021, prevede că în vederea completării formularului se utilizează Sistemul informatic integrat Formular digital de intrare în România, denumit SII – FDIR.

Setul de date cu caracter personal şi informaţiile cu privire la călătorie sunt folosite de autorităţile şi instituţiile publice de sănătate publică din România, pentru a identifica rapid persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată cu virusul SARS – CoV – 2, cu scopul de a proteja sănătatea acestora, precum şi de a preveni răspândirea ulterioară a COVID – 19.

Potrivit noutăţilor, formularul se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României, iar pentru persoanele care se prezintă în punctele de trecere a frontierei fără să deţină un formular, acestora le revine obligativitatea de a completa formularul în maximum 24 de ore de la intrarea în ţară.

Atenţie! Nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa Formularul digital de intrare în România în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.